Za šaku dinamita

Naslov izvornika: Giù la testa
Redatelj: Sergio Leone
Producent: Claudio Mancini, Fulvio Torsella, Ugo Tucci
Scenaristi: Luciano Vincenzoni, Sergio Leone, Sergio Donati
Glavne uloge: James Coburn, Rod Steiger, Romolo Valli
Glazba: Ennio Morricone
Snimatelj: Giuseppe Ruzzolini
Distributer: United Artists
Godina izdanja: 1971.
Trajanje: 162′.
Država: Italija
Jezik: engleski
Žanr: vestern

Juan Miranda meksički je seljak koji je postao bandit. Njegova najuža obitelj tvori jezgru njegove bande. John Mallory, bivši pripadnik IRA-e, stručnjak je za municiju. Juana zanima samo zarada; Johnovi su motivi ideološki. Susreću se u Meksiku i odluče zajedno pljačkati banke.
Johnov bojni poklič je: “Sagni se, naivčino!” Na zahtjev dr. Villege, putujućeg revolucionara, on pristane s pomoću eksploziva prodrijeti u lokalnu banku. Ali na Juanovo gnušanje (i Johnovo oduševljenje) ispostavi se da je banka zapravo zatvor, a eksplozija oslobodi revolucionare zatočene u njemu.
Odjednom, Juan i John junaci su revolucije! Juan bi, naravno, radije novac. Ubrzo im vladine čete, predvođene brutalnim pukovnikom Guttierrezom, uđu u trag, a Juana uhite. Ali upravo kad ga spremaju pogubiti, on začuje poznati povik: “Sagni se, naivčino!” John, s dinamitom u šaci, došao ga je spasiti. Revolucionar protiv svoje volje, Juan je još jedanput na slobodi i ponovno se slučajno uplete u revoluciju. Ovaj se put iskaže i ubije tiranskoga guvernera dona Jaimea te s Johnom povede seljane u posljednji juriš na Guttierreza i njegove čete.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin