Sezona 1 DVD 01

RTL Televizija započela je s emitiranjem dugo očekivanog spektakla 27. kolovoza 2012., turske povijesno-romantične serije „Sulejman Veličanstveni“. Nikad prežaljeni Onur iz „1001 noći“, ove će se jeseni vratiti na male ekrane u obliku još atraktivnijeg lika – najpravednijeg turskog sultana, Sulejmana I.

Sultan Sulejman počeo je vladati Osmanskim carstvom u dobi od dvadeset i šest godina, nakon smrti oca 1520.g. Nastojao je izgraditi snažnije, nepobjedivo i još veće carstvo nego što je bilo ono Aleksandra Makedonskog. Tijekom svoje 46-godišnje vladavine, Sulejman je postao poznat kao najveći ratnik i vladar Istoka i Zapada. No, kao mladić, Sulejman nije bio svjestan koliko će njegova vladavina biti označena kao „vrhunac“ Otomanskog carstva, pa je prije odlaska u Istambul za sobom ostavio svoju ženu Mahidevran i sina, malog princa Mustafu.

Serija „Veličanstveni Sulejman“ upravo prati njegovu i priču mlade Aleksandre La Rosse, kćeri ukrajinskog ortodoksnog svećenika, zarobljenu u otomanskom haremu. Njih dvoje po prvi put će se susresti na jednom od mnogobrojnih Sulejmanovih putovanja po Crnom moru, na carskom brodu koji je prevozio ropkinje koje su služile kao poklon Sulejmanovoj palači. Upravo je Sulejman, među mnoštvom otetih djevojaka, izabrao Aleksandru za svoju novu ženu, te je time dobila novo ime, Hurem. Dok je Sulejman vladao svojim carstvom, njegova velika strast prema Hurem donijela joj težak položaj u palači, prisiljavajući je da se svakodnevno bori za vlast s kraljicom Majkom i Mahidevran. Aleksandra, odnosno Hurem, Sulejmanu je rodila šestoro djece i zajedno s njim vladala je Osmanskim carstvom.

Ova televizijska serija opisat će nam odnose članova carske obitelji, a posebno na romantične i tajne susrete, intrige i suparništva, a najviše će se fokusirati na neprijateljstvo između Hurem i Mahidevran, na Huremin uspon kao Sulejmanova omiljena supruga, odnosno na njezin pad nakon rođenja prvog sina i eventualnog povratka. Gledatelji će upoznati svijet novog vijeka kada će se moć borbe, intrige, igra ambicija, ali i odnosi između muškaraca i žena sudarati i stvarati nevjerojatnu ljubavnu priču inspiriranu poviješću.

U glavnoj, naslovnoj ulozi, izvanredno se snašao, Hrvatima već poznat turski glumac, Halit Ergenç. Iako ga se svi sjećamo kao zavodnika Onura iz serije „1001 noć“, posve je nedvojbeno da ga je uloga sultana Sulejmana još više proslavila, što, sudeći prema napisima u turskim tjednicima, njegovoj supruzi i kolegici po struci, Bergüzar Korel, nije nimalo drago. Naime, skoro svakog tjedna se po medijima spominje njihov raspad braka uzrokovan navodnim Ergençovim nevjerama, ponajviše s kolegicom na setu serije, zanosnom glumicom njemačkog podrijetla, Meryem Uzerli, koja u „Sulejmanu Veličanstvenom“ igra Hurem. Serija je ‘pomela’ konkurenciju na prošlogodišnjoj dodijeli nagrada Antalya Television Awards (ekvivalent američkoj nagradi Emmy), osvojivši 4 kipića, od kojih je i ona najvrjednija – za najbolju dramsku seriju.

Serija je izazvala brojne kontroverze u islamskom svijetu, pogotovo jer je sultan Sulejman predstavljen kao nemoralan čovjek koji ne poštuje ljude, a sklon je i nedopuštenim zadovoljstvima. Gledatelji su uputili preko 70 tisuća pritužbi turskoj televizijskoj kući Show TV zbog negativnog predstavljanja povijesti i povijesne ličnosti, no gledanost serije je ostala ista. Naime, seriju svakodnevno gleda preko 50% Turaka, a u Srbiji je prosječno prati između 1,9 i 2,2 milijuna gledatelja, dok se ista emitira i u Bosni i Hercegovini, Rusiji, Maroku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a uskoro i u Njemačkoj i Francuskoj.

Naslov originala: Muhteşem Yüzyıl
Format: Povijesna drama
Autor: Meral Okay, Yılmaz Şahin
Godina izdanja: 2011.-danas
Redatelj: Taylan Biraderler
Glumci: Halit Ergenç, Nebahat Çehre, Meryem Uzerli, Okan Yalabık, Nur Fettahoğlu, Selma Ergeç, Mehmet Günsür, Pelin Karahan
Država podrijetla: Turska
Jezik: turski
Broj epizoda: 188*
Broj sezona: 3
Producent: Timur Savcı
Trajanje epizode: 45-50 minuta
Emitiranje: U Hrvatskoj RTL Televizija

IMDb

 

 

 

suljo

 

Epizoda 1, sezona 1

Nakon smrti oca Selima I. 1520., mladi Sulejman (Halit Ergenc) preuzima vlast nad očevom ostavštinom. Dan kada će postati deseti sultan Osmanskog carstva Sulejman je čekao dvadeset i šest godina, ne znajući da će u svojoj 46 godina dugoj vladavini izgraditi najsnažnije, nepobjedivo i još veće carstvo nego ono što je bilo u doba Aleksandra Makedonskog, kao ni da će ga budućnost slaviti kao Veličanstvenog. Od sad će najraskošnija palača Topkapi biti njegov dom, u kojem će živjeti s najvažnijim ženama svog života, majkom (Nebahat Çehre), sestrom Hatidže (Selma Ergec) i suprugom Mahidevran (Nur Fettahoğlu) s kojom ima sina prestolonasljednika, te najboljim prijateljem koji ga cijeni i poštuje još iz djetinjstva, Ibrahimom (Okan Yalabık), a kojeg je upravo imenovao velikim vezirom…

 

 

MP4 DOWNLOAD

 
 

Epizoda 2, sezona 1

U palaču dolazi i mlada Aleksandra (Meryem Uzerli), kćer ukrajinskog ortodoksnog svećenika koju su osmanlije zatočile tijekom posljednjeg osvajačkog pohoda. Iako se ispočetka protivila zatočeništvu u carskom haremu i odbijala poslušnost ostalih djevojaka, pa čak i sultanove majke, Aleksandra će brzo shvatiti da će se izvući iz pakla samo ako osvoji Sulejmanovo srce. Kako bi zadobila sultanovu pažnju, Aleksandra odluči iskoristiti svaki trenutak u njegovoj prisutnosti. Njezinoj ljepoti, šarmu i neizmjernoj snazi nije bilo premca, pa Sulejmanu nije trebalo dugo da ga ova crvenokosa ljepotica očara i da je pozove u svoje tajne odaje…


 
 
MP4 DOWNLOAD
 
 
epizoda 3, sezona 1

Umjesto Aleksandre, kojoj su dvorski čelnici zabranili vidjeti sultana, Mahidevran iznenadi Sulejmana u njegovim odajama. I dok Sulejman okrivljuje Ibrahima zbog ove zamjene, razočarana Aleksandra je prisiljena vratiti se u harem, a sultanova majka odluči preuzeti krivnju i razgovarati sa sinom o tome.

Sljedećeg dana, dok čeka Aleksandru, Sulejman odluči napisati pismo mađarskom kralju Lajošu u kojem objašnjava svoje ciljeve koje namjerava ispuniti kao vladar Osmanskog carstva, među kojima je i Rodos. No čim je Aleksandra ušla u njegovu sobu, Sulejman je zaboravio na poslovne brige… Za to vrijeme, Sulejmanova sestra Hatidže potajno promatra Ibrahima kako svira violinu.


 
MP4 DOWNLOAD
 
 
epizoda 4, sezona 1

Nakon prve noći provedene s njom, Sulejman nadjene Aleksandri novo ime, Hurem. Tim činom Sulejman potvrdi da je Aleksandra postala dio njegovog harema. Ova vijest uznemiri Mahidevran, koja u naručju sultanove mame potraži razumijevanje i utjehu.

Huremin uzlet uzrokuje bujicu nesuglasica u haremu. Osim toga, Sulejmanova supruga, Mahidevran, odluči se osvetiti Hurem zaključavši je u tamnicu kao zatvorenicu, a zatim je i ucijenivši da će je pustiti na slobodu ukoliko obeća da se neće miješati u njezin odnos sa Sulejmanom. Nešto kasnije, Sulejman zatraži Hurem da ga odmah posjeti, ne znajući da je drže zatočenu u tamnici palače. No, tajna neće dugo biti skrivena…


 
MP4 DOWNLOAD
 

Slijedeći DVD
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin