Zvjezdane staze Originalna serija sezona 1 DVD 1

Naslov originala: Star Trek: The Original Series
Forma: SF (znanstvena fantastika)
Autor: Gene Roddenberry
Glumci: William Shatner, Leonard Nimoy, De Forest Kelly, James Doohan, Nichelle Nichols, George Takei, Walter Koenig, Grace Lee Whitney, Majel Barrett
Država podrijetla: SAD
Jezik: engleski
Broj epizoda: 79
Producent: Gene Roddenbery
Trajanje epizode: oko 45 min.
Emitiranje
TV kuća: NBC
U Hrvatskoj: HRT 2
Emitiranje: 8. rujna 1966. – 3. lipnja 1969.

IMDb

 

 

 

Zvjezdane staze (eng. Star Trek), danas poznate i kao Zvjezdane staze: Originalna serija (eng. Star Trek: The Original Story ili skraćeno TOS) su američka znanstveno fantastična serija, koju je napravio Gene Roddenberry, a koja se premijerno emitirala od 8. rujna 1966. do 3. lipnja 1969. godine s ukupno 79 emitiranih i 80 produciranih epizoda.

Premda je bila otkazana nakon relativno kratkog emitiranja spojena u sindikat, gdje je bila velika podrškana fanova. Uspjeh serije je bio praćen sa pet dodatnih televizijskih serija i deset kino filmova. Upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda kao serija s najvećim brojem spinoffa. Premda je serija emitirana i njen službeni naziv je jednostavno Star Trek (Zvjezdane Staze), kasnije je dobila novo ime Star Trek: The Original Series “Zvjezdane Staze: Originalna serija” (nekad skraćeno ST:TOS ili samo TOS), kako bi je se razlikovalo od nastavaka koji su uslijedili (od kojih se sastoji cijela Star Trek franšiza).

Smještena u 23. stoljeće, Zvjezdane Staze prati avanture svemirskog broda Enterprise i njegove posade, predvođene Williamom Shatnerom kao kapetanom Jamesom T. Kirkom i Leonardom Nimoyem kao njegovim znanstvenim časnikom, Mr. Spockom.

Shatnerov dijalog na početku svake epizode (izuzevši oba pilota “The Cage” i “Where No Man Has Gone Before”) govori o misiji broda:
„ Space, the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before. “

[ Svemir, posljednja granica. Ovo su putovanja svemirskog broda Enterprise. Njegova petogodišnja misija: istraživati čudne nove svijetove, tražiti novi život i nove civilizacije, hrabro ići gdje još ni jedan čovjek nije išao. ]
Zvjezdane staze: Originalna serija (1966.-1969.)

Serijal Star Trek, za vrijeme emitiranja na NBC u 1966. godini, nije bio uspješan i gledanost je bilo mala, zbog čega je u drugoj sezoni došlo do prijetnje ukidanja serije. Međutim, seriji odani fanovi su pokrenuli kampanju pismima protiv ukidanja tražeći NBC da nastavi s emitiranjem. Fanovi su bili uspješni u tome da serija dobije treću sezonu, no NBC je seriju pomaknuo u 22h petkom (tzv. “Death Slot ” Mrtvi termin), tako nazvan jer je relativno malo ljudi tada gledalo televiziju) što je za posljedicu imalo da gledanost je ostala slaba.

Serija je ukinuta na kraju svoje treće sezone, no imala je veliki utjecaj na fanove i sam žanr znanstvene fantastike što joj je uskoro donijelo kultni status. Kao posljedica toga, franšiza je oživljena 1979. kada je snimljen prvi igrani film. Od tada je snimljeno još deset filmova, a serija je inkarnirana na malim ekranima u obliku novih serijala (Zvjezdane staze: Nova generacija, Zvjezdane staze: Duboki svemir 9, Zvjezdane staze: Voyager i Zvjezdane staze: Enterprise).

1513.1. The Man Trap – Klopka

Enterprise dolazi do planeta M-113 kako bi dostavio zalihe dr. Robertu Crateru i njegovoj ženi, Nancy, s kojom je dr. Leonard McCoy nekada bio u romantičnoj vezi. Crateri su na planetu M-113 već pet godina te od tada vrše arheološka istraživanja vezana uz ruševine koje se nalaze na površini planeta. Oni su jedini poznati stanovnici planeta. Profesor Crater govori Kirku kako mu jedino trebaju solne tablete, u suprotnom žele da ih se ostavi na miru. Kirk sumnja u Craterovu odluku i inzistira na tome da mu ostave još neke zalihe te da doktor McCoy obavi fizički pregled.

Tijekom razgovora, Darnell, jedan od Kirkovog tima, upoznaje prekrasnu mladu ženu i odluta s njom. Kada Kirk krene tražiti Darnella, nalazi ga mrtvog, a njegovo tijelo biva prekriveno okruglim ožiljcima. Kapetan zapovijeda Crateru da se teleportira s njim na Enterprise. Nazad na brodu, dr. McCoy je zaprepašten kako se Nancy malo promjenila od njihovog zadnjeg susreta, koji je bio prije nekoliko godina. Njezina blizina doktoru vraća stare osjećaje koje je gajio prema njoj, te mu to zamagljuje razum, kao i sve sumnje koje je normalno mogao imati.

No žena za koju McCoy misli da je Nancy Crater je mjenjoliko biće, zadnji preživljeli planeta M-113, koji se doslovno može pretvoriti u bilo koga s kim se upozna, odnosno sretne. Kako može drugima ući u um i tako uzeti nečija sjećanja, biće lako može prevariti potencijalnu žrtvu, davajući određenu sigurnost prije nego li je ubije. Problem koji se javlja kod M-113 bića je potreba za soli. Bez toga, ono će umrijeti, a planet je već ostao bez soli. Ostali pripadnici vrste su izumrli, jedino je ovo biće preživljelo tako što je stvorilo simbiozu s profesorom Craterom.

Crater opskrbljuje biće sa soljom, a za uzvrat biće se pretvara u profesorovu družicu Nancy. Na Enterpriseu, biće je na slobodi i počinje ubijati članove posade. Prvo ih namami u zamku, prikazujući se kao netko koga poznaju, a onda ih napada, isisavajući im dragocjenu sol. Na kraju, biće ubija Cratera i pretvara se u Nancy Crater te zamalo ubija McCoya. Kirk i Spock, koji su konačno otkrili tajnu M-113 bića, dolaze u bolnicu i govore McCoyu kako to nije prava Nancy Crater. U teškom emocionalnom trenutku, McCoy ubija biće i tako spašava sebe, kao i cijelu posadu Enterprisea.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

1533.6. Charlie X

Kako Charlie Evans, jedini preživljeli sa ekspedicije na planet Thasus, dolazi na Enterprise sa S.S. Antaresa, kapetan Ramart kontaktira Kirka u vezi Charlija, no prije nego li mu išta javi, Antares biva iznenadno uništen. Charlie pokazuje ne samo nepoštovanje prema njegovim starateljima, nego i nemar za njihovu smrt. Jedina stvar koja mu nešto znači je kako će ga nova sredina prihvatiti. No nažalost hormoni tinejdžera i njegova dosadašnja izoliranost stvaraju velike probleme.

Čudne stvari se počinju događati kada je Charlie bijesan – jeomanica Rand nestaje kada ga ispravlja i potkopava njegovo napredovanje, Spocku lomi noge kada ga pokušava disciplinirati te ozljeđuje svakoga za koga misli da mu se smije. Charlie zahtjeva da ga Enterprise odvede na najbliži nastanjeni planet, no Kirk se plaši da bi njegov nekontrolirani temperament i opasne moći mogle dovesti do propasti svake civilizacije na koju naiđe. Charlie uspjeva preuzeti kontrolu nad brodom, no Kirk ga ubrzo zaustavlja.

Odjednom se na brodskom mostu pojavi tuđinac. To je jedan od Tasijanaca, vrste koja je odgojila Charlija i podarila mu psihičke moći. Tasijanci su shvatili da je Charlie napustio njihov planet, pa su poslali jedan vlastiti brod kako bi presreo Enterprise. Usprkos Charlijevim suzama i protivljenju odlasku sa Enterprisea, Tasijanci odvode usamljeno dijete nazad na Tasus. Prije nego li su otišli, vratili su brod i posadu Enterprisea u normalu.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

1312.4. Where No Man Has Gone Before – Tamo gdje još nitko nije bio

Nekoliko godina prije pilot epizode, S.S. Valiant susreće nepoznatu energijsku barijeru na rubu galaksije. Tada je nešto nagnalo kapetana da uništi brod. Enterprise nalazi snimku nesreće sa Valianta koja govori da je malo prije nesreće cijela posada pretraživala brodsku knjižnicu u potrazi sa bilo čime što ima veze sa psihom. Enterprise stiže na rub galaksije. Ista energija koja je pogodila Valiant pogađa i Enterprise te mu oštećuje pogon. Kirk primjećuje naglu promjenu ponašanja na njegovu prijatelju, poručniku Garyu Mitchellu, koji postaje sve moćniji u telekinezi i psihičkim moćima.

Uskoro Mitchell pokazuje sve veće moći koje uključuju pomicanje stvari i usporavanje rada srca. Slične moći dobiva i dr. Elizabeth Dehner, iako slabije od Mitchellovih. Zbog moći koje posjeduju, njih dvoje se zanose jedno s drugim. Kako Mitchellove moći rastu, tako on postaje sve opasniji. Spock vjeruje kako se Valiant susreo s istom pojavom, pa je brod uništen kako bi spriječio širenje energije galaksijom. Gary Mitchell potvrđuje ono čega su se bojali u trenutku kada počinje govoriti da postaje bog koji će vladati ljudima.

Spock vjeruje kako je njegova smrt jedina opcija, ali Kirk ne želi ubiti svog starog prijatelja. Umjesto toga, Kirk ga progoni na nenaseljeni planet. No na površini planeta Mitchell ubija čuvara i bježi, vodeći dr. Dehner sa sobom. Kirk ga prati sa fazorskom puškom, a Mitchell ga pokušava ubiti svojim psihičkim moćima. Dr. Dehner, shvaćajući da Mitchell postaje opasno i nehumano biće, pomaže Kirku da ga savlada. Bez kajanja i razmišljanja, Mitchell ubija doktoricu Elizabeth Dehner. Prije nego li je uspio refokusirati svoje moći, Kirk obrušava stijenje na njega te ga ubija. Poslije svega, Spock po prvi puta priznaje kako je osjetio nešto vezano uz ljudske osjećaje.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

BONUS

MP4 DOWNLOAD

Slijedeći DVD
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin