Egzorcist – Početak

Naslov originala: Exorcist: The Beginning
Redatelj: Renny Harlin
Producent: James G. Robinson
Scenario: Alexi Hawley
Uloge: Stellan Skarsgård, Izabella Scorupco, James D’Arcy, Ralph Brown
Glazba: Trevor Rabin
Snimatelj: Vittorio Storaro
Montaža: Mark Goldblatt
Distributer: Warner Bros.
Godina izdanja: 2004
Trajanje: 114′
Jezik: engleski

IMDb

Exorcist_The_Beginning-[cdcovers_cc]-front

Otac Merrin konačno nam otkriva kako je postao egzorcist, kako je izgubio vjeru i ponovno je našao, te se suočava sa zlom samim.

Ne bi vjerovali, ali evo četvrtog nastavka filmskog serijala. Borba između dobra i zla, puno nasilja i drhtanja na stolici. Egzorcist – početak ustvari vodi publiku u prošlost, 25 godina unazad, da bi se rasvjetlili događaji koji su oca Merrina (Stellan Skarsgård) doveli do toga da bude egzorcist.

Po svršetku drugog svjetskog rata, Lancaster Merrin nalazi se u Keniji. Progonjen ratnim strahotama i sjećanjima na brutalna protjerivanja nevinih iz svoje župe, nastoji se smiriti putovanjima. U Kairu upoznaje trgovca antikvitetima koji ga poziva da se pridruži arheolozima. Spletom okolnosti on postaje vođa arheološkog projekta koji se bavi misterioznom bizantinskom crkvom iz 5.st.pr.Kr.

Uslijed iskopavanja, ispod same crkve, arheolozi pronalaze mnogo više od antičkih grobnica i Lancaster Merrin suočen je sa Zlom samim. Kako napreduje iskopavanje raste i količina čudni stvari koje ga prate To je mjesto gdje je rođeno Zlo. Merrin je ponovno suočen sa groznim prizorima ludila i krvi nevinih koje je upravo i želio izbjeći. Horor se na ovom mjestu tek zahuktava.

Film je sniman u Rimu, a ekipa se morala stvarno jako potruditi da bi dočarala iluziju središnje Afrike. Vrlo je interesantan razvojni put filma. Naime, prvo ga je trebao režirati Paul Shrader, ali se producentima, kao što smo već pisali nije svidjela njegova verzija i nije im bila dovoljno strašna. Režiju naposlijetku potpisuje Renny Harlin, a scenarij William Wisher Jr.

Na kraju će se ipak pojaviti dvije verzije filma, i Shraderova i Harlinova, a najveća zbrka nastaje oko imena filma koji je u oba slučaja isti. U medijima se uz reklamu ističe da je film prepun nasilja, šokantnih prizora i rituala, te da uključuje dijaloge s izrazitim seksualnim konotacijama.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin