DVD 2

Lice s naslovnice

04 – SEVERINA

Bila ona poznata kao Sevka, Seve nacionale ili djevojka sa sela, Severina je najpopularnija glazbenica s milijunskim nakladama izdavača zvuka, koja pomiče granice hrvatske estrade, seks simbol i fenomen! RTL-ova emisija ‘Lice s naslovnice’ u nedjelju, 2. veljače, donosi sve detalje o Severininim glazbenim počecima, poslovnim i privatnim uspjesima i iskušenjima koje će ispričati njezini rođaci, prijatelji, nekadašnji i sadašnji najbliži suradnici.

U novoj epizodi dokumentarnog serijala Severinin ujak, Ivan Lela, upoznat će nas sa Severininom obitelji i njezinim djetinjstvom, posebice periodom kada je kao dijete dolazila u posjet baki i djedu s majčine strane u Umljanoviće, selo u okolici Čavoglava. Severinini prijatelji, Alenka Marina, Nena Žeravica i Toni Kešić prisjetit će se zajedničkog perioda života kada su, kao tinejdžeri, polazili glazbenu školu u Splitu, te plesali, pjevali i glumili u legendarnom KUD-u ‘Mozaik’ kojeg je vodila Lepa Smoje, a Severinina rođakinja, Nensi Kulušić Glavinić, Bahrija Golubović, autor i voditelj radijske emisije ‘Demo X’, ispričat će nam kako su izgledali njezini prvi nastupi pred publikom, o odlascima na glazbena natjecanja, završavanju škole, glazbenim idolima Saši Lošiću i Bruceu Sprinsteenu čiji je poster jednom poderala na komadiće i pojela, te snimanju prvog pravog albuma u Zagrebu.

O njezinom glazbenom uspjehu, rasprodanim koncertima, izletima u kazališne vode, pa čak i o njezinom privatnom životu svoj komentar dat će redatelj Tomaž Pandur, glazbeni kritičar Zlatko Gall, skladatelj Goran Bregović, Mani Gotovac te menadžer Tomislav Petrović, a sve biti popraćeno video snimkama njezinih prvih i najzanimljivijih nastupa.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

05 – ŽELJKO KERUM

Ekscentrični bivši splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum puni naslovnice medija svojim hirovitim nastupima, nesmotrenim izjavama te (ne)uspješnim privatnim i poslovnim angažmanima. No pravi odgovor na pitanje tko je zapravo Željko Kerum, donosi nova epizoda dokumentarne serije ‘Lice s naslovnice’.

Kada je Željko Kerum u pitanju, njegovi sugrađani Splićani će rado iznijeti svoje mišljenje koje je ili crno ili bijelo, nikada i nikako neutralno sivo. Neki hvale njegove poduzetničke i gradonačelničke poteze, dok se drugi zgražaju nad njima… Što god radio i gdje god bio, Željko se iz svih dosadašnjih uspješnih i propalih poslovnih pothvata ‘izvukao’, kako sam kaže, pametniji i sposobniji. Naslijedio je to od oca Josipa, koji se za kruh borio u dalekim zemljama Indiji i Šri Lanki, dok je majka čuvala djecu i obiteljsko imanje.

U novoj epizodi RTL-ovog dokumentarnog serijala ‘Lice s naslovnice’ o Željkovom će odrastanju na selu, djetinjstvu, školi i prirodno kovrčavoj kosi (po kojoj je dobio nadimak Rico) govoriti brat Jure, bratić i bivši dogradonačelnik Splita Jure Šundov, prijatelj iz srednje škole Lino Alujević.

O svojoj prvoj trgovini, koju je otvorio u obiteljskoj garaži i koja je bila pravi hit u Splitu, o njegovim poslovnim partnerima i velikim poslovnim ambicijama pomoću kojih je Željko došao do milijardu i 350 milijuna kuna godišnjeg prometa svojih trgovina ‘Kerum’, o kupnji hotela Marjan, ali i o humanitarnim podvizima te mutnim poslovima na rubu zakona govore bivši košarkaš i predsjednik Gradskog vijeća Splita Željko Jerkov, prijatelj i poslovni suradnik Božo Nejašmić, novinar Jurica Pavičić, i drugi.

Dakako, nezaobilazna tema bit će i Željkov ulazak u politiku 2009. kada se kandidirao za gradonačelnika Splita, a kasnije zajedno sa sestrom Nevenkom Bečić izborio ulazak u Sabor, ali i javnosti manje-više poznat privatan život.

„Zamislite ovu situaciju. Došao si u Split sa sela, postigao si sve što si poželio. Oni stalno za tebe govore da si seljak, neotesan, neobrazovan, da nisi građanin… Vrijeđaju te, omalovažavaju sve što si napravio. I sad ti odjednom njima postaneš gradonačelnik. Pa gdje ćeš većeg gušta! No mislim da je njemu to bilo dovoljno, da je tu motivacija stala…“, priča voditelj Željkove kampanje za gradonačelnika Splita i PR stručnjak, Krešimir Macan.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

06 – Thompson
Proslavio je rodno selo Čavoglave, junak je branitelja, deseci tisuća ljudi dolaze na njegove koncerte, no ipak se o njemu rado piše zbog mnogočega negativnog – od poreznih dugova, zabranjenih koncerata, svjedočenja u slučaju Sanader… Kako je Marko Perković Thompson od potpunog anonimca postao pjevač s najprodavanijim albumima reći će njegovi prijatelji, suborci i suradnici u novoj epizodi dokumentarne serije ‘Lice s naslovnice’, u nedjelju u 21:50 sati na RTL Televiziji!

Nakon završene srednje ugostiteljske, Marko Perković Thompson za život je zarađivao konobareći u pizzeriji u Otavicama, malom naselju u Zagori. Kako ga je srce od malena vuklo prema glazbi i sviranju gitare, Marko je uživao u kasno noćnim tulumima koje je svakog dana poslije 22h priređivao u pizzeriji. Njegova šansa da se dokaže kao pjevač rodila se u jeku Domovinskog rata, kada je u redakciju Slobodne Dalmacije dospjela video kazeta s prve linije fronte. Urednik je odlučio upotrijebiti materijal s kazete za reportažu, a u koju se odlično uklopila pjesma s kazete – Čavoglave, autora Marka Perkovića kojem su prijatelji dali nadimak Thompson zbog puške koju je nosio u ratu.

Iako su ‘Čavoglave’ bile hit na radiopostajama, ostali glazbenici nisu dijelili mišljenje publike, te su Thompsona odbili pozvati na veliki glazbeni događaj povodom priznanja Lijepe Naše u Splitu.

Da nije bilo ekipe iz Slobodne Dalmacije, ‘Čavoglave’ bi najvjerojatnije ostale zapamćene samo kao pjesmuljak za ratnu ekipu, a Thompson ne bi zamijenio pušku mikrofonom i počeo pjevati, prvo po birtijama, a zatim po malim dvoranama duž cijele Hrvatske. Prije negoli je pristao pjevati na izbornim kampanjama, Thompson se pojavio na Splitskom festivalu 1992. s pjesmom ‘Zmija me za srce ugrizla’. Međutim, od tog tzv. pastirskog rocka, kako su ga bili nazvali glazbeni kritičari, nije se moglo živjeti, pa je Marko 1997. raspustio bend i ponovno razmišljao o povratku u konobare. No Ante Đapić se tada pojavio kao spasitelj i pozvao ga da se pridruži Giulianu i pjeva za HSP.

Za ‘Lice s naslovnice’ o Thompsonu i njegovoj glazbenoj karijeri, o njegovoj publici i ‘konceptualnim’ albumima, otkazanim koncertima, proslavama Oluje i Dana zahvalnosti u Čavoglama, na koje dolaze preko stotine tisuća ljudi, o ne sviranju na izbornim skupovima 2007., o svjedočenju u slučaju Sanader i optužbama za utaju poreza govore Tomislav Mrduljaš, izvršni producent Thompsonovog posljednjeg albuma „Ora et labora“, Želimir Babogredac, predsjednik Uprave Croatia Recordsa, glazbeni kritičar Zlatko Gall, bivši bubnjar Marino Strmo-Jessy i bivši gitarist Ante Pupačić-Pupi.

Je li Thompson i žrtva i junak hrvatske nacije, odgonetnut će nam novo izdanje ‘Lice s naslovnice’ u nedjelju, 16. veljače u 21:50 sati na RTL Televiziji.

MP4 DOWNLOAD

Prehodni DVD Slijedeći DVD
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin