2003. Gospodar prstenova III Povratak kralja

Naslov originala: The Lord of the Rings: The Return of the King
Žanr: akcija, avantura, fantastika
Trajanje: 210′
Godina izdanja: 2003.
Izdavač/Distributer: New Line Cinema / ISSA film i video
Uloge: Sean Astin, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Billy Boyd, Brad Dourif, Bernard Hill, Christopher Lee, Ian McKellen, Dominic Monaghan, Viggo Mortensen, John Noble, Miranda Otto, John Rhys-Davies, Andy Serkis, Liv Tyler, Karl Urban, Hugo Weaving, David Wenham i Elijah Wood
Režija: Peter Jackson
Scenario: Fran Walsh, Philippa Boyens i Peter Jackson po knjizi J.R.R. Tolkiena
Producent/i: Barrie M. Osborne, Fran Walsh i Peter Jackson

 

 

 

One ring to rule them all, One ring to find them. One ring to bring them all and in the darkness bind them.

Sauronove sile su opkolile Minas Tirith, glavni grad Gondora, u želji da eliminiraju cijelu ljudsku rasu. Nekadašnje veliko i snažno kraljevstvo dugo nije toliko trebalo svog kralja i vođu kako bi pobijedilo sile tame. Sudbina Middle-eartha je položena u Aragornove (Viggo Mortensen) ruke. Može li on ispuniti svoju sudbinu i postati vođa koji je prijeko potreban svom narodu?

Frodo (Elijah Wood) je također na kušnji. Što se više približava konačnoj destinaciji, postaje sve slabiji na iskušenja koja mu priređuje Prsten pa se sve više oslanja na prijatelja Samwisea Gamgeea (Sean Astin). Gollum i Prsten testirat će Frodovu humanost i namjeru da zauvijek uništi Prsten.

New Line Cinema predstavlja “The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003), posljednji nastavak trilogije Petera Jacksona kojim završava epska priča o putovanju ljudi, hobbita, vilenjaka te ostalih Middle-earth stanovnika i kultura koje savladavaju borbu dobra i zla.

Priča koja je raspirivala maštu do dana današnjeg prvi je put čitana 1954. kada je J.R.R. Tolkien izdao “The Fellowship of the Ring”, prvi dio knjige njegove trilogije “Lord of the Rings”. Tolkienova mašta je imala utjecaj na generacije čitatelja, a trilogija je proglašena knjigom stoljeća. Izmislio je heroja Hobita Frodu Bagginsa koji je uvučen u rat između dobra i zla. Tolkienov svijet pun je magije, mita i legenda. On slavi moć pravog prijateljstva i individualne hrabrosti, moć koja može spasiti svijet protiv razarajućih sila tame.

Ovo djelo je fantazija koja je pokrenula novi vid zabave: kompjuterske igrice, role-play igre, stripove i, konačno, ovaj prekrasni svijet mašte je i ekraniziran.

Peter Jackson je počeo raditi s Fran Walsh i Philippom Boyens na scenarijima. Taj proces je trajao tri godine. Prvi puta u povijesti filma redatelj je došao na ideju da odjednom snimi sve nastavke. Ambiciozni projekt konačno je postao moguć jer je tehnologija konačno došla do tog stupnja da vizualnim efektima može ostvariti Tolkienovu fantaziju.

Cijela vojska umjetnika, uključujući digitalne dizajnere, dizajnere oružja, umjetnike koji su radili kamene skulpture, lingviste, kostimografe, šminkere, kovače, ljude koji su gradili modele gradova i glumce, okupila se da bi Tolkienov svijet fantazije pretvorila u tri dugometražna nastavka Lord of the Rings: “Fellowship of the Ring” (2001), “The Two Towers” (2002) i “The Return of the King” (2003).

Dvije godine su redatelj Peter Jackson i njegova odana ekipa snimali na najljepšim lokacijama Novog Zelanda, pa su Novozelanđani zavoljeli cijeli proces i vjerojatno se osjećaju dijelom zaslžuni za realizaciju.

Jacksonov rodni grad Wellington prozvan je “Wellywoodom”, a preko 100 000 obožavatelja pozdravilo je glumačku ekipu i redatelja svjesni da će se ova trilogija gledati desetljećima.

MP4 DOWNLOAD

2002 Chicago 2004. Djevojka od milijun dolara
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin