1980. Obični ljudi

Naslov originala: Ordinary People
Redatelj: Robert Redford
Producent: Ronald L. Schwary
Scenarist: Judith Guest (roman), Alvin Sargent (scenarij), Nancy Dowd (nepotpisana)
Glavne uloge: Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Timothy Hutton, Judd Hirsch
Glazba: Marvin Hamlisch
Snimatelj: John Bailey
Montaža: Jeff Kanew
Distributer: Paramount Pictures
Godina izdanja: 1980.
Trajanje: 124 min.
Država: SAD
Jezik: engleski

IMDb

Obični ljudi (eng. Ordinary People) je drama Roberta Redforda iz 1980. i ujedno njegov redateljski debi nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji film. Govori o obitelji iz više srednje klase iz Lake Foresta, Illinois, nakon smrti najstarijeg sina. Temeljen je na romanu Judith Guest iz 1976.

Jarretovi, bijela protestantska obitelj iz predgrađa Chicaga, pokušava se vratiti normalnom životu nakon pokušaja samoubojstva njihova sina tinejdžera, Conrada, koji se nedavno vratio kući nakon dužeg boravka u umobolnici. Otuđen od svojih prijatelja i obitelji, Conrad potraži pomoč kod psihijatra, dr. Bergera, koji saznaje da je dječak bio umiješan u jedriličarsku nesreću u kojoj je poginuo njegov voljeni stariji brat, Buck. Calvin Jarrett, otac, nespretno se pokušava približiti svojem preživjelom sinu, koji pati od depresije, krivnje zbog preživljavanja i PTSP-a, ali mu u tome ne pomaže njegova supruga, Beth, koja je hladna, sebična i opsjednuta održavanjem privida savršenstva i normalnosti.

Kako Conrad uspješno radi s dr. Bergerom i uči da mora dopustiti samom sebi da ima osjećaje, počinje hodati s Jeanine, pristojnom i neopterećenom djevojkom iz školskog zbora te ponovno počinje osjećati optimizam. Ali prijateljevo samoubojstvo prijeti povratkom situacije na depresivni početak. Sve spada na Calvina da se suprotstavi Beth u vezi njezine hladnoće prema Conradu, i dr. Bergera da pomogne dječaku da se riješi krivnje i gnjeva.

 

1979. Kramer protiv Kramera 1981. Vatrene kočije
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin