1979. Kramer protiv Kramera

Naslov originala: Kramer vs. Kramer
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 105′
Godina izdanja: 1979.
Zemlja: SAD
Uloge: Dustin Hoffman, Justin Henry, Meryl Streep, Jane Alexander Režija: Robert Benton Scenario: Robert Benton
Producent/i: Richard Fischoff, Stanley R. Jaffe

IMDb


 

Smještan na Manhattnu, film započinje kad se marketinški čarobnjak Ted Kramer (Dustin Hoffman) vraća kući nakon izuzetno uspješnog dana na poslu.

Tamo pronalazi svoju ženu Joannu (Meryl Streep) koja pakira kovčege i napušta ga. On ju je donekle zapostavio, no njeni su problemi ipak dublje prirode. Vrhunski obrazovana i talentirana ona je šest godina provela kao domaćica brinući se za njihovog šestogodišnjeg sina Billya (Justin Henry) te zapostavila sebe i svoje želje.

Ona mora “pronaći sebe” stoga odlazi i ostavlja mužu da se za promjenu brine za njihovog sina. Ted prolazi kroz fazu ljutnje, tuge i nevjerice, a zatim polako prihvaća novu situaciju. Nema pojma kako njegova žena priprema doručak ili kako vodi sina u školu, on ga u biti uopće ne poznaje, no Billy ga ubrzo svemu poduči. I upravo kad njih dvojica uspiju vratiti život u normalu, vraća se Joanna i traži skrbništvo nad djetetom…

Unatoč tome što se radnja filma vrti oko suđenja za skrbništvo djeteta, “Kramer protiv Kramera” u biti prikazuje jednog oca u procesu otkrivanja svih užitaka i problema koje donosi roditeljstvo.

Benton je zaradio Oscara za scenarij i režiju, a film je osvojio i Oscara za najbolji film te za glavnu mušku i žensku ulogu.

mp4download_icon_0-e1414714046821

 

1978 Lovac na jelene 1980. Obični ljudi
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin