1975. Let iznad kukavičjeg gnijezda

Naslov originala: One Flew Over the Cuckoo’s Nest
Trajanje: 133′
Godina izdanja: 1975.
Zemlja: SAD
Izdavač/Distributer: Fantasy Films/Continental Film
Linkovi: IMDb
Uloge: Jack Nicholson, Danny DeVito, Louise Fletcher, Christopher Lloyd, Brad Dourif, Mel Lambert Režija: Milos Forman
Scenario: Lawrence Hauben, Bo Goldman
Producent/i: Michael Douglas, Saul Zaentz

IMDb

Psihološki klasik s Jackom Nicholsonom koji nakon razuzdanih provoda završi u umobolnici gdje ispituje sustav normalnosti.

Kada slobodoumni sitni prevarant Randle P. McMurphy (Jack Nicholson) dolazi u državnu umobolnicu njegov zarazan smisao za nerede suočava se sa zatupljujućom dnevnom rutinom umobolnice. Kao hiperaktivni i slobodni pacijent Murphy ubrzo postaje vođa ‘luđaka’ koji svoju sudbinu stavljaju u njegove ruke.

U sukobu je s glavnom medicinskom sestrom Rached (Louise Fletcher) koju ismijava kao i cijeli kompleks, što se dopada njegovim kolegama pacijentima. Planira pobjeći iz umobolnice zajedno sa sposobnijim pacijentima s kojima se druži, no oni su naviknuti na rutinu bolnice, te im je teško zamisliti se da hodaju po vanjskom svijetu. Unatoč tome, Murphy će se potruditi i pokazati im čari života u vanjskom, ali i unutarnjem svijetu.

1975. godine ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ je osvojio svih pet najvažnijih nagrada Oscar, za: najbolji film, glavnnog glumca, glavnu glumicu, redatelja i scenarij prema književnom predlošku. Ovo je debitantski film Christophera Lloyda, osim njega glumačku postavu čine Danny DeVito i Brad Dourif.

mp4download_icon_0-e1414714046821

 

1974. Kum II 1976. Rocky
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin