1973. Žalac

Naslov originala: The Sting
Žanr: komedija, krimi, drama
Trajanje: 127′
Godina izdanja: 1973.
Zemlja: SAD
Izdavač/Distributer: Universal Pictures / Blitz film i video
Uloge: Robert Redford, Paul Newman, Robert Shaw, Charles Durning, Ray Walston
Režija: George Roy Hill
Scenario: David S. Ward
Producent/i: Tony Bill, Julia Phillips, Michael Phillips

IMDb

Što kažete na Paula Newmana i Roberta Redforda u jednoj od najpoznatijih krimi komedija stare škole?

Mladi Johnny Hooker (Robert Redford) je sitni kriminalac koji tek uči zanat prakticirajući sitne pljačke, sve pod nadzorom mentora Luthera. U jednom od takvih sitnih prepada opljačkaju čovjeka za kojeg se ispostavlja da je kurir velikog bossa Doylea Lonnengana (Robert Shaw) kojem se to nimalo neće svidjeti.

Hookera pritišće korumpirani policajac prijeteći da će ga izručiti Lonnenganu ukoliko mu ne plati. Uspjeva se izvući, no ne dovoljno brzo da bi upozorio Luthera koji plaća životom. Shrvan, osvete željan Johnny odlazi kod Lutherovog prijatelja i nekad velikog pljačkaša Henryja Gondorfa (Paul Newman) s kojim okuplja ekipu spremnu za osvetu odnosno veliku pljačku Lonnenganove gotovine.

Duo Redford – Newman, koji će vrlo brzo opet suzrađivati na ‘Butch Cassidy and Sundance Kidu’, zaista nosi ovu krimi komediju. Kemija između glavnih junaka potpomognuta ništa lošijim sporednim glumcima poput Roberta Shawa, Charlesa Durninga i Raya Walstona uz bezbroj humorističnih scena i neprestane akcije garancija su dobre zabave. ‘Žalac’ je nominiran za čak 10 Oscara 1973. godine.

1972. Kum 1974. Kum II
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin