1959. Ben Hur

Originalni naslov: Ben-Hur
Žanr: akcija, avantura, drama
Uloge: Charlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd, Haya Harareet, Hugh Griffith
Režija: William Wyler
Scenarij: Karl Tunberg
Trajanje: 212′
Godina izdanja: 1959.
Zemlja: SAD
Izdavač/Distributer: MGM / ISSA film i video

IMDb

 

 

 

Klasik koji je od Charltona Hestona napravio megazvijezdu, spasio MGM studio od bankrota i osvojio 11 Oscara.
Židovski princ Judah Ben-Hur (Charlton Heston) dobar je gospodar svojim robovima, ponosan čovjek dostojan titule koju obnaša na početku novog tisućljeća. Naznaka teških vremena za njega i njegovu obitelj dolazi povećavanjem broja rimskih vojnika u regiji. Nove snage dolaze u Jeruzalem pod vodstvom Massale (Stephen Boyd), Ben-Hurovog starog prijatelja prijatelja iz djetinjstva.

Iako su u početku presretni poradi ponovnog susreta ne mogu zanemariti različite političke poglede. Za vrijeme parade koju predvodi guverner baš sa Judinog krova obrušavaju se crijepovi koji za dlaku promašuju guvernera. Massale je ovaj događaj iskoristio kao povod za brzopoteznu osudu svog starog prijatelja, i to bez suđenja. Kažnjen je progonstvom iz grada i postao rob osuđen na težak rad u rimskoj galiji dok su njegova majka i sestra bačene u zatvor. Početak je to Ben-Hurove potrage za majkom i sestrom i velike osvetničke misije.

Wylerov film prepun je biblijskih motiva, epske glazbe i dramaturških scena no trademark ovog troiposatnog epa svakako je spektakularna, dugačka borba na kočijama. Zanimljivo je za istaknuti da je za ulogu Massale na audiciji je bio i Leslie Nielsen (ta se audicija nalazi na dodatnom disku novog četverostrukog DVD izdanja), da bi ona ipak pripala Stephenu Boydu kome je to bila posljednja uloga u velikom filmu.

‘Ben-Hur’ je nominiran za Oscara u čak 12 kategorija osvojivši rekordnih 11 zlatnih kipića.

MP4 DOWNLOAD

 

1958. Gigi 1960. Apartman
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin