1941. Kako je bila zelena moja dolina

Naslov originala: How Green Was My Valley
Žanr: drama
Trajanje: 118′
Godina izdanja: 1941.
Distributer 20 Century Fox
Zemlja: SAD
Uloge: Walter Pidgeon, Maureen O’Hara, Donald Crisp, Anna Lee, Roddy McDowall
Režija: John Ford
Scenario: Philip Dunne, Richard Llewellyn
Producent/i: Darryl F. Zanuck

IMDb

Velšanin Huw Morgan (Roddy McDowall), odlazeći u svijet u potrazi za boljom budućnošću, prisjeća se djetinjstva u siromašnom velškom gradiću krajem 19. stoljeća.

Bio je najmlađi sin u rudarskoj obitelji, i jedini koji je polazio školu, no i sam je bio prisiljen, nakon pogibelji brata Iwora, postati rudar, kao i brojni drugi dječaci. Njegova starija sestra Angharad (Maureen O’Hara), iako zaljubljena u mjesnog župnika koji joj uzvraća ljubav, udaje se za sina vlasnika rudnika. Istodobno, dolazi do otpuštanja rudara te postupno Huwovo šestoro braće napušta rodni kraj. Također, bit će i rudarskih nesreća…

Remek-djelo Johna Forda nagrađeno s pet Oscara (najbolji film, redatelj, fotografija, sporedna muška uloga i scenografija) i jedan od najboljih filmova ove tematike, koja bi se mogla opisati kao film sjećanja. Gotovo je cijeli film u retrospekciji, viđen očima glavnoga lika kao dječaka, koji u svojem tužnom djetinjstvu pronalazi neupitne vrline vezane uz obitelj, radnu etiku i ljubav prema malim ljudima.

MP4 DOWNLOAD

1940. Rebecca 1942. Gospođa Miniver
 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin