1929. Broadwayska melodija

Naslov originala: The Broadway Melody
Žanr: glazbeni
Uloge: Charles King, Anita Page, Bessie Love
Redatelj: Harry Beaumont
Scenarij: Edmund Goulding, Norman Houston, James Gleason
Producenti: Irving Thalberg, Lawrence Weingarten
Trajanje: 110′
Godina izdanja: 1929
Zemlja: SAD
Izdavač/distributer: MGM

IMDb

 

 

 

Ovaj film je značajan iz dva razloga, a to su da je to prvi zvučni film i prvi mjuzikl koji je dobio Oskara za najbolji film.

Film “Brodvejska melodija” je američki filmski mjuzikl snimljen 1929. u režiji Herija Bomonta.
Reditelj Bomont se mahom proslavio stvaranjem nemih filmova, sve do režije ovog filma kada je zaradio nominaciju za najboljeg reditelja. Pošto je kod svih mjuzikala oslonac logično na muzičkim numerama vredi pomenuti da je uključen tada popularni hit “You Were Meant For Me”, dok se kao najavna špica koristila klasična pjesma legendarnog Džordža M. Kohena ”Give My Regards To Broadway”.

Danas je poznat pre svega zbog važnosti za istoriju filma a ne po kvalitetu. Predstavljao je prvi holivudski mjuzikl u potpunosti snimljen u zvučnoj tehnici, a deo scena je napravljen u Tehnikoloru (sačuvana je samo crno-bela kopija). Poznat je i kao prvi zvučni film koji je osvojio Oskara, kao i po tome što je uspostavio višedecenijsku dominaciju studija MGM u žanru holivudskih mjuzikala.

Sama radnja je previše kliše za današnje pojmove, tako da film preporučujem samo onima koji su filmofili i interesuju se za film malo ozbiljnije. Imamo dve sestre i pratimo njihove pokušaje da uspeju na Brodveju. U tome im pomaže momak jedne od njih dve i to one “manje lepe”. Kliše se nastavlja, one polako napreduju, on se normalno zaljubljuje u lepšu sestru, koja iako opijena svetlima velikoga grada Njujorka, nekako odoleva tom dasi zbog sestre. Kao i uvek na kraju sve ispadne super, svi srećni i niko se ni na koga ne ljuti. Film je ostvario veliki uspeh i doživeo u sledećih deset godina snimanje nekoliko filmova pod naslovom “Broadway Melody”.

Taj uspeh sa ove distance nije nimalo slučajan. Prosto tada je u Holivudu bila aktuelno postepeno smenjenivanje nemih filmova zvučnim što je u velikoj meri proizvodilo haos u filmskoj industriji. Čak je i “Brodvejska melodija” imala i nemu verziju za veliki broj bioskopa koji tada još nisu imali opremu za zvučne filmove. Iako je film osvojio Oskara za najbolji film i bio najgledaniji u bioskopima te godine, kaže se da je glavni razlog tome što je konkurencija bila izuzetno slaba da je ne vredi ni pominjati. Prosto pobednici se pamte i tako će uvek biti…

MP4 DOWNLOAD

1928. Izlazak sunca – Pjesma o dva ljudska bića 1930. Na zapadu nišra novo

 

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin