Alien protiv Predatora

Naslov originala: Alien vs. Predator
Žanr: akcija, ZF
Trajanje: 87′
Godina izdanja: 2004.
Izdavač/Distributer: 20th Century Fox / Continental film
Uloge: Sanaa Lathan, Lance Henriksen, Raoul Bova, Ewen Bremner, Colin Salmon
Režija: Paul S. W. Anderson
Scenario: Paul W. S. Anderson, Shane Salerno
Producent/i: Walter Halsey Davis, Gordon Carroll, John Davis

http://www.imdb.com/title/tt0370263/

Vizualno atraktivni okršaj dviju vanzemaljskih rasa počinje. Šora, šora, šora i… svi odemo doma. Tko god pobijedi, mi gubimo.

Puno vike, koji fajt i prva potpuno iskrena reklama na posteru filma. To su tri pojma koja se više-manje neprestano pojavljuju u svjetskim kritikama celuloidnog SF mješanca popularno američanski kraćenog kao ‘AVP’. Izgleda da su dueti (dueli) iz svijeta glazbe prešli i na velika platna. Paul Simon i Bob Dylan, Elton John i Billy Joel, Freddy i Jason, Alien i Predator. Tko zna čiji nas još okršaj očekuje?

Radnja AVP-a odvija se u sadašnjosti, kada bogati industrijalac Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen, igrao androida Bishopa u Alienu 2 i 3), okupi međunarodnu grupu arheologa i znanstvenika da istraže očitanja topline duboko ispod ledenog pokrivača Antarktike. U dubinama nailaze na tehnološki naprednu promjenjivu matricu prostorija oko drevne astečke piramide.

Pokušavši naći izlaz, vješti istraživači probude aliensku maticu. Ova bjesomučno stane lijegati jaja unutar kojih se kriju svima nam poznati paukoliki ‘facoljupci’ koji samo čekaju priliku da postanu smrtonosni rasparači. Uskoro doznajemo kako su alieni zatočenici druge vanzemaljske vrste, nama poznate kao Predatori. Vjekovni ritual borbe između dvije svemirske rase može ponovno početi. Ovoga puta uz gostujuću pratnju nesretnih zemljana.

1979., režiser Ridley Scott snimio je mračan SF ep ‘Alien’ upoznavši nas, uz pomoć dizajnera H. R. Geigera, sa velikim crnim kukcolikim grabežljivcima oštrih zuba i slinavih usta. Film je trenutno postao hit. A ništa manji hit nije bio ni McTiernanov ‘Predator’ iz 1987., u kojem se tehnološki napredniji svinjoliki vanzemaljski ratnik sa dredloksima (u dizajnu Stana Winstona), suprotstavio našem Arnieju. I, naravno, dobio po svojoj svemirskoj njokalici.

Znamo već da smo aliene vidjeli u četiri, a predatore u dva filmska izdanja, ali malo tko zna da se već početkom devedesetih pričalo o snimanju filma u kojem bi dvije vrste odmjerile snage. No prije filma, zajednički nastup vanzemaljci su ostvarili u gotovo svim ostalim medijima: u poznatom stripu, u video igrama, kao igračke i sl. I eto ih napokon i u kinima gdje nam ih donosi Paul W. S. Anderson, režiser zaslužan za ‘Mortal Kombat’, ‘Event Horizon’ i ‘Resident Evil’.

Nažalost, fanovi i većina kritike poručuju mu jedno: uspio je nemoguće – ubiti dvije odvojene serije filmova jednim udarcem! Dakle, Alien-filmovi imali su svoju Sigourney Weaver, Predatora je šorao Schwarzy, a tko vodi riječ u ‘AVP-u’? Ovoga puta heroina je tamnoputa intelektualka Alexa u izvedbi do sada nepoznate Sanae Lathan koja se pokazala kao dostojna nasljednica kultnih razbijača. Za kraj, logičan zaključak je samo jedan – jedini lov u cijeloj ovoj priči onaj je za što većom zaradom.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin