Robin Hood – Princ lopova

Naslov originala: Robin Hood – Prince of Thieves
Redatelj: Kevin Reynolds
Producent/i: Pen Densham, Richard Barton Lewis, John Watson
Scenario: Pen Densham, John Watson
Uloge: Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Christian Slater, Alan Rickman
Glazba: Michael Kamen, Bryan Adams, Robert John “Mutt” Lange naslovna pjesma
Snimatelj: Douglas Milsome
Montaža: Peter Boyle
Distributer: Warner Bros.
Godina izdanja: 1991
Trajanje: 155′
Zemlja: SAD

imdb

Robin od Loxleya (K. Costner), vitez u pratnji engleskog kralja Richarda Lavljeg Srca zarobljen je kod Jeruzalema, ali uspije pobjeći iz tamnice uz pomoć Maura Azeema (M. Freeman), tamnoputog muslimana kojemu spašava život. Azeem mu po svom moralnom kodeksu mora uzvratiti istom mjerom, te ga prati na povratku u Englesku, gdje Robinovog oca ubije zli šerif od Nottinghama (A. Rickman) koji želi uz pomoć vještice Morgiane preuzeti krunu (u legendi to želi ostvariti Richardov brat princ John kojeg u ovom filmu nema), a legitimitet bi mu dala ženidba s kraljevom rođakinjom djevom Marian (M. E. Mastrantonio) koja zavoli Robina kao i on nju. Robin koji odmetnuvši se u šumu dobiva nadimak Hood nije više samo vrhunski mačevalac koji uživa u zabavnim okršajima sa šerifovim pristalicama koje lako nadmudruje i pobjeđuje, nego postaje vođa revolucije koja će obraniti zemlju od zla dok se ne vrati zakoniti vladar Richard Lavljeg Srca.

Promjenama priče Reynolds izlazi iz okvira zabavnog pustolovnog filma i ostvaruje uspješan povijesni spektakl znatno većih pretenzija. Odnos Robina i Azeema unosi elemente popularnih buddy buddy filmova u kojima dvojica partnera različitih mentaliteta, a nerijetko i boje kože uspijevaju savladati nepremostive prepreke. Ujedno to uvodi i antirasističke motive koji su daleko prisutniji u vremenu snimanja filma no u srednjovjekovnoj Engleskoj. Vještica i demonsko zlo šerifa unose i elemente popularnog podžanra “mača i magije”, a dodatno prilagođavanje suvremenom ukusu je i oblikovanje Robina Hooda kao revolucionarnog vođe što je K. Costneru omogućilo stvaranje zanimljivog i kompleksnog lika. Ipak u zvjezdanoj postavi najdojmljiviji je M. Freeman koji suspregnutom glumom i naglašenom osobnošću dominira ekranom u svim scenama u kojima se pojavljuje, dok je M. E. Mastrantonio šarmom i glumačkim umijećem dala uvjerljivost liku Marian. Ta su glumačka ostvarenja uz vizualne efekte i vješto režirane akcijske scene omogućile Reynoldsu da takve raznorodne elemente uspješno uklopi u cjelinu.
Jedna od najpopularnijih engleskih legendi, ona o Robinu Hoodu ekranizirana je dvadesetak puta, a ova Kevina Reynoldsa najskuplja je i najbogatija vizualnim efektima.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin