Put u svemir – Prava stvar

Naslov originala: The Right Stuff
Žanr: avantura, drama
Trajanje: 193′
Godina izdanja: 1983.
Izdavač/Distributer: Warner Bros. / ISSA film i video
Uloge: Sam Shepard, Scott Glenn, Jeff Goldblum, Dennis Quaid, Ed Harris, Barbara Hershey
Režija: Philip Kaufman
Scenario: Philip Kaufman
Producent/i: James D. Brubaker

imdb

Priča o dostignućima legendarnog pilota Chucka Yeagera i njegovog macho tima astronauta na pionirskom svemirskom letu Mercury.

Pedestih godina prošlog stoljeća američki su se vojni su se piloti natjecali u probijanju zvučnog zida. Bila je to skupina prgavih, odvažnih, abicioznih letača koji nisu znali za neuspjeh. Na čelu sa šampionom Chuckom Yeagerom (Sam Shepard), prepričavali su svoje junačke pothvate živeći u uvjerenju da su jednostavno najbolji.

Njihova nadmetanja trajala su sve do uspješnog lansiranja ruskog satelita Sputnik koji je drastično promjenio odnos između dvije svjetske supersile. Nespremni, uspaničeni Ameri odmah su pokrenuli vlastiti svemirski program ne bi li se uključili u svemirsku utrku i prestigli vječnog im konkurenta. Bio je to početak prve svemirske ‘audicije’, odnosno testiranja potencijalnih astronauta. Testrianje se sastojalo od teških i zahtjevnih psiholoških i medicinskih testova.

Sedmorici pažljivo odabranih pilota pripala je čast da budu prvi astronauti na povijesnom projektu Mercury: heroj John Glenn (Ed Harris), test piloti Gordon Cooper (Dennis Quaid), Gus Grissom (Fred Ward) i Scott Carpenter (Charles Frank) te Alan Shepard (Scott Glenn) iz mornarice.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin