Posljednji samuraj

Naslov originala: The Last Samurai
Žanr: akcija, avantura, drama
Trajanje: 154′
Godina izdanja: 2003.
Zemlja: SAD
Izdavač/Distributer: Warner Bros Entertainment.Inc / ISSA film i video
Uloge: Tom Cruise, Ken Watanabe, Billy Connolly, Tony Goldwyn
Režija: Edward Zwick
Scenario: John Logan, Edward Zwick, Marshall Herskovitz
Producent/i: Tom Cruise, Paula Wagner, Edward Zwick, Marshall Herskovitz

imdb

Japan na prijelazu iz feudalnog u moderno doba kroz priču o samurajima, njihovoj tradiciji i načinu života očima veterana građanskog rata, Kapetana Woodrow Algrena.

Epska priča smještena u 1870-te, prikazuje modernizaciju japanskog društva iz feudalnog sistema. Preobrazbu vidimo očima kapetana Nathana Algrena (Tom Cruise), alkoholičara i ratnog veterana, koji polako uviđa da su stare vrijednosti – hrabrost, čast i žrtva – zamijenjene pragmatizmom i egoizmom.

Algren dolazi u Japan trenirati vojsku cara Meijija. Cilj je zaboraviti tradicijski plaćenički način borbe u kojem, u službi cara, plaćenici – samuraji čuvaju teritorije. Car ih se želi zauvijek otarasiti i nova vojska se priprema kako bi ih uništila.

No Algren, ranjen u borbi, pada u ruke svom neprijatelju i dobiva mogućnost otkriti što znači biti samuraj. Otkriva kako stare vrijednosti, zaboravljene u njegovom društvu, u samurajskom svijetu još uvijek vrijede. Njihov vođa, Katsumoto, forsira ga da izabere stranu.

Film je nominiran za tri Zlatna globusa u kategorijama za najboljeg glumca (Cruise), najbolju sporednu ulogu (Ken Watanabe) i najbolju kompoziciju (Hans Zimmer). Redatelj Edward Zwick, zaljubljenik u japansku kulturu i film, ostvario je san snimivši ovaj uradak. On je zaljubljenik i u razdoblje u koje je smještena ova priča, tj. tranziciju feudalnog društva u moderno.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin