Oslobađanje

Naslov izvornika: Deliverance
Redatelj: John Boorman
Producent: John Boorman
Scenarij: James Dickey
Uloge: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox
GGlazba: Eric Weissberg
Snimatelj: Vilmos Zsigmond
Montaža: Tom Priestley
Distributer: Warner Bros.
Godina izdanja: 1972
Trajanje: 110′
DRžava: SAD
Jezik: engleski

Pustolovni Lewis povede trojicu svojih prijatelja – Eda, Drewa i Bobbyja – na rafting kanuima niz rijeku Cahulawassee koja će s uzbudjivim krajolikom koji ju okružuije uskoro biti uništena zbog izgradnje hidrocentrale. Četvorica gradskih muškarca, poslovnih ljudi, nada se nezaboravnoj pustolovini, no ne slute da ih na putovanju rijekom očekuje pravi užas i borba za opstanak…
Riječ je o rijetko viđenom spoju pustolovnog filma i trilera s elementima horora, koji istodobno ima snažan metaforički potencijal i govori o suodnosu prirode i civilizacije kako na vanjskoj, tako i unutarnjoj, duševnoj i duhovnoj razini. Film je snimljen sa skromnim budžetom pa glumce ni u vrlo opasnim scenama nisu mijenjali kaskaderi (tako se Burt Reynolds ispavši iz kanua usred brzaka ozbiljno ozlijedio, a Jon Voight se sam penjao po strmoj litici), a primitivne gorštake glumili su lokalni stanovnici.
“Oslobađanje” je nominirano za tri Oscara (najbolji film, režija i montaža) te četiri Zlatna globusa (najbolji film u kategoriji drame, režija, dramski glumac – Jon Voight, i originalna pjesma – “Dvoboj s bendžom”).

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin