Okrug 9

Naslov originala: District 9
Žanr: akcija, drama, ZF
Trajanje: 112′
Godina izdanja: 2009.
Zemlja: SAD
Izdavač/Distributer: TriStar Pictures
Uloge: Sharlto Copley, David James, Jason Cope, Nathalie Boltt
Režija: Neill Blomkamp
Scenario: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Producent/i: Peter Jackson


http://www.imdb.com/title/tt1136608/

Stjerani su u geto Južne Afrike, mrze ih, raseljavaju ih i progone, a oni to više ne žele trpiti. Žele biti ravnopravni, iako nisu isti kao mi jer oni su – vanzemaljci!

Prije više od dvadeset godina, vanzemaljska vrsta je uspostavila prvi kontakt sa planetom Zemljom. Ljudska vrsta je očekivala ili početak agresivnog sukoba, ili goleme tehnološke napretke. No, nije dobila niti jedno. Vanzemaljci su nesretne izbjeglice sa vlastitog svijeta. Stvorenja su smještena u izbjeglički kamp Okrug 9 u Južnoj Africi, dok se svjetske velesile prepiru što učiniti s njima.

No, strpljenje za situaciju sa vanzemaljcima istječe. Nadzor nad njima povjeren je privatnoj kompaniji MNU (Multi-National United), potpuno nezainteresiranoj za dobrobit vanzemaljaca. Oni su svjesni goleme potencijalne zarade koja se krije u moćnom vanzemaljskom oružju. No, nisu imali uspjeha; za aktiviranje oružje potrebna je vanzemaljska DNK.

Napetost između ljudi i vanzemaljaca dosegne kritičnu točku kada MNU počne izbacivati vanzemaljce iz Okruga 9, premještajući ih u novi izbjeglički kamp. Jedan od MNU operativaca, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), zarazi se vanzemaljskim virusom koji počne mijenjati njegovu DNK. Wikus ubrzo postaje najtraženiji čovjek na svijetu – pošto u njemu leži ključ za otključavanje tajni vanzemaljske tehnologije. Odbačen i bez prijatelja, postoji samo jedno mjesto na kojem se može sakriti: Okrug 9.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin