Na rubu tame

Naslov izvornika: Edge of Darkness
Redatelj: Martin Campbell
Producenti: Graham King, Timothy Headington, Michael Wearing
Scenarij: William Monahan, Andrew Bovell
Uloge: Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston, Bojana Novakovic
Glazba: Howard Shore
Snimatelj: Phil Meheux
Montaža: Stuart Baird
Distributer: Warner Bros. Pictures
Godina izdanja. 2010
Trajanje: 108′
Države: Ujedinjeno kraljevstvo, SAD
Jezik: engleski

Thomas Craven (M. Gibson) sretan je što mu dolazi kći u posjet. Otkako se odselila i zaposlila u drugom gradu, rijetko je viđa i malo zna o njoj. Unatoč tome veza među njima je bliska i Emma (B. Novakovic) voli oca kao i on nju. Tijekom večeri osjeća se loše, a kad joj poteče krv iz nosa, odluči priznati ocu da mora k liječniku. Pred kućnim vratima pogodi ju metak i Emma na mjestu umre. Craven je očajan, no odluči početi istragu…
Ovo je iznimno napet triler na temu razotkrivanja golemog ilegalnog posla u kojemu sudjeluju najmoćniji ljudi u zemlji. Uloga neutješnog oca bila je prva Gibsonova uloga nakon osmogodišnje stanke. A odmah nakon nje slijedio je film “Dabar”, u kojemu jednako odlično kao što ovdje glumi oca koji je izgubio dijete, s minimalnim sredstvima, izrazom lica i pogledom glumi depresivnog čovjeka.
Ulogu kćeri glumi B. Novakovic, glumica rođena u Beogradu i odrasla u Australiji, koja je za ulogu Emme bila nominirana za nagradu Australskog filmskog instituta AFI. Mel Gibson, glumac i redatelj, jedan je od onih koji s godinama postaju sve bolji. Glumiti je počeo sredinom sedamdesetih, a režirati devedesetih. Već prvim filmom, Čovjek bez lica (1993.), pokazao se kao odličan redatelj, a za drugi, Hrabro srce (1995.), nagrađen je s dva Oscara, za režiju i za najbolji film. Slijedili su Pasija (2004.), koja je izazvala više kontroverzi nego divljenja, i Apocalypto (2006.), koji mu je napokon donio zaslužene pohvale i brojne nominacije za nagrade, te “Greben spašenih” (2016.), nagrađen s dva Oscara, od 6 nominacija.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin