Muškarci koji mrze žene 2011

Naslov originala: The Girl with the Dragon Tattoo
Žanr: krimi, triler, noir
Trajanje: 152′
Godina izdanja: 2011.
Zemlja: SAD
Izdavač/Distributer: Columbia Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Uloge: Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgard, Robin Wright, Christopher Plummer, Joely Richardson, Embeth Davidtz, Goran Višnjić
Režija: David Fincher
Scenario: Steven Zaillian, Stieg Larsson (knjiga)
Producent/i: Scott Rudin, Søren Stærmose, Ole Søndberg

 

 

 

 

Triler o istrazi novinara i osvetoljubive hakerice koja mrzi muškarce koji mrze žene. Američka adaptacija kultnog krimića Stiega Larssona u režiji Davida Finchera.

Prije četrdeset godina, Harriet Vanger nestala je s obiteljskog okupljanja na otoku koji posjeduje moćni klan Vanger. Njezino tijelo nije nikada pronađeno, a njezin je ujak uvjeren da je ubojica član njegove povezane, ali disfunkcionalne obitelji. Unajmljuje novinara Mikaela Blomkvista i tetoviranu, problematičnu, ali spretnu hakericu Lisbeth Salander kako bi istražili slučaj.

Kada povežu nestanak Harriet i brojna groteskna ubojstva prije četrdesetak godina, počinju otkrivati tamnu povijest obitelji. Ali Vangerovi su jak klan i Blomkvist i Salander će morati otkriti koliko su daleko spremni ići da bi zaštitili sami sebe.

Američka adaptacija ‘Muškaraca koji mrze žene’ isprva se činila kao još jedna nepotrebna obrada jer je nedavno snimljena švedska adaptacija s hvaljenom Noomi Rapace. Ipak, čini se da je američka verzija superiornija jer ju je režirao majstor darkerskih trilera David Fincher.

Film je proglašen ‘filmičnijim od švedskog originala’, a posebne pohvale otišle su na račun Rooney Mare za koju je napisano da glumi ‘s tihom snagom’, ‘hipnotički i neustrašivo’. Jurica Pavičić smatra da je film ‘odlično odrađen domaći rad i primjer uzornog zanata’, a ‘Rooney Mara kudikamo bolja Lisbeth Salander od Noomi Rapace’.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin