Mačke

Naslov izvornika: Cats
Redatelj: David Mallet
Producenti: Andrew Lloyd Webber, Gary Lucchesi, Andy Picheta
Prema knjizi T. S. Elliota
Uloge: Elaine Paige as Grizabella, John Mills as Gus the Theatre Cat, Ken Page as Old Deuteronomy, Rosemarie Ford as Bombalurina, Michael Gruber as Munkustrap, John Partridge as Rum Tum Tugger, Aeva May as Demeter, Geoffrey Garratt as Skimbleshanks, James Barron as Bustopher Jones, Jo Gibb as Rumpleteazer, Drew Varley as Mungojerrie, Susie McKenna as Jennyanydots, Jacob Brent aa Mistoffelees, Susan Jane Tanner as Jellylorum, Phyllida Crowley Smith as Victoria, Bryn Walters as Macavity
Glazba i tekst: Andrew Lloyd Webber
Snimatelj: Nicholas D. Knowland
Montaža: David Gardener
Distributer: Polygram Video
Godina izdanja: 1998
Trajanje: 120′
Država: Ujedinjeno kraljevstvo
Jezik: engleski

Priča prati jednu noć u životu mačjeg plemena Jellicles, kada se mačke izlaze igrati. Jedna po jedna, pričaju priče svojem starom i dobroćudnom vođi, koji mora odlučiti o tome koja će mačka dobiti priliku za uzdizanje do metaforičkog mačjeg neba i za novi početak u novom mačjem životu.

Vrhunac mjuzikla je pjesma “Memory”, nostalgično prisjećanje slavne prošlosti i izraz želje za novim početkom, koju na kraju pjeva odabrana mačka.

Na vrijednost te pjesme u povijesti svjetske glazbe osvrnuo se redatelj i kritičar Anđelo Jurkas, koji je ocijenio kako je riječ o evergrinu koji nadilazi granice žanra.

“‘Mačke’ predstavljaju pitanje opće, a ne pop kulture”, poručio je.

“Cats” je četvrti najdugovječniji mjuzikl u povijesti i Broadyawa i West Enda. Dobio je niz nagrada, uključujući – za londonsku produkciju – nagrade Olivier i Evening Starndard, te – za newyoršku – čak sedam nagrada Tony za najbolji mjuzikl. Obje originalne produkcije osvojile su nagradu Grammy. Više je puta obišao svijet, preveden je na više od 20 jezika, a godine 1998. dobio je i svoju televizijsku filmsku inačicu.

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin