Korczak

Naslov izvornika: Korczak
Redatelj: Andrzej Wajda
Producenti: Janusz Morgenstern, Daniel Toscan du Plantier, Regina Ziegler
Scenarij: Agnieszka Holland
Uloge: Wojciech Pszoniak, Ewa Dałkowska
Glazba: Wojciech Kilar
Snimaelj: Robby Müller
Montaža: Ewa Smal
Godina izdanja: 1990
Trajanje: 113′
Države: Poljska, Njemačka
Jezik: poljski

Biografska drama o posljednjim danima legendarnog poljskog liječnika i pedagoga, židova Janusza Korczaka. Tridesetih godina 20. stoljeća Henryk Goldszmit (W. Pszoniak) postao je poljska ikona, kao pedagog i pisac te kao Janusz Korczak u radijskom programu namijenjenom djeci. Utemeljio je sirotište za židovsku djecu i dolaskom nacista u Poljsku svi su završili u getu. Odbio je bolje uvjete samo za sebe, jedino mu je bilo važno da najslabije pokuša zaštititi od nasilja i gladi. Kad su djecu deportirali u logor Treblinka, odbacio je zadnju priliku za bijeg koja mu se nudila, pridružio im se i zajedno s njima ušao u plinsku komoru…
Predlažući Andrzeja Wajdu za počasni Oscar 2000. godine, američki redatelj Steven Spielberg o filmu “Korszak” napisao je da je to jedan od najvažnijih europskih filmova o holokaustu.
Iz prebogate Wajdine filmografije spomenut ćemo nekoliko naslova koji su mu donijeli svjetsku slavu: “Kanal” (1957.), “Pepeo i dijamant” (1958.), “Obećana zemlja” (1975.), “Čovjek od mramora” (1977.), “Čovjek od željeza” (1981.), “Danton” (1983.), “Gospodin Tadija” (1999.) “Katinska šuma” (2007.)

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin