Isus iz Nazareta I. i II. dio TV

Naslov originala: Jesus of Nazareth (TV serija)
Žanr: biografska serija/film
Distributer: Carlton Pictures
Režija: Franco Zeffirelli
Producent: Lew Grade, Vincenzo Labella
Scenario: Anthony Burgess, Suso Cecchi d’Amico, Franco Zeffirelli
Uloge: Robert Powell, Anne Bancroft, Ernest Borgnine
Muzika: Maurice Jarre
Fotografija: Armando Nannuzzi, David Watkin
Montaža: Reginald Mills
Zemlja: Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik: asirski, neoaramejski, engleski
Premijera: 1977
Trajanje: Original: 371 min.
UK: 360 min.
bez kraćenja: 382 min

Serija je dojmljiv i senzibilan prikaz života i smrti Isusa Krista (Robert Powell): pratimo njegovo rođenje, djetinjstvo, susret s Ivanom Krstiteljem (Michael York) i njegovo krštenje, njegova čuda, te naposljetku raspeće i uskrsnuće. Ova epska drama nastajala je četiri godine (1974. – 1977.), a osvojila je priznanje i pohvalu i kritike i vjerskih vođa diljem svijeta zbog svoje senzibilnosti i ekumenskog karaktera. Ovu međunarodno priznatu i nagrađivanu ekraniziranu verziju Isusova života karakterizira uzvišen stil, iskrenost te poštovanje vjerskih učenja i povijesnih izvora.

Za ulogu Isusa Krista, među stotinama kandidata, Zeffirelli je odabrao Roberta Powella koji u to vrijeme nije bio zvijezda, ali je prema ocjeni redatelja uz talent imao sve karakteristike potrebne za tu zahtjevnu ulogu. Uz Powella, uloge u seriji tumače brojne velike međunarodne zvijezde, uključujući Sir Laurencea Oliviera, Anne Bancroft, Anthonyja Quinna, Michaela Yorka, Sir Ralpha Richardsona, Petera Ustinova, Claudiju Cardinale i dr.

Serija je snimana u Tunisu i Maroku, a osvojila je pet nominacija za nagradu BAFTA (1978) i dvije nominacije za Emmy (1978). Iste je godine osvojila i nagradu talijanske nacionalne udruge filmskih kritičara u tri kategorije (najbolja fotografija, kostimi i scenografija).

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin