Bitka za Britaniju TV

Naslov izvornika: Battle of Britain
Redatelj: Guy Hamilton
Producenti: Harry Saltzman, Benjamin Fisz
Scenarij: James Kennaway, Wilfred Greatorex
Uloge: Laurence Olivier, Hein Riess, Trevor Howard, Robert Shaw, Christopher Plummer, Michael Caine, Edward Fox, Susannah York, Ian McShane, Kenneth More, Ralph Richardson, Patrick Wymark, Michael Redgrave, Curt Jürgens, Nigel Patrick
Glazba: Ron Goodwin, William Walton
Snimatelj: Freddie Young
Montaža: Bert Bates
Distributer: United Artists
Godina izdanja: 1969
Trajanje: 133′
Države: Ujedinjeno kraljevstvo, Njemačka, SAD
Jezik: engleski

IMDb

 

 

 

Godina je 1940. Njemačke nacističke snage napreduju Europom. Francuska je osvojena i Nijemci pripremaju invaziju na susjedno britansko otočje.

Neprijatelj je uvjeren u pobjedu, jer je brojčano nadmoćniji i oružano snažniji, te planira brzu pobjedu i okončanje rata. Započinju bombardiranjem britanskih zračnih baza u namjeri da ih imobiliziraju, no dočekuju ih spremni piloti britanskog ratnog zrakoplovstva (RAF), koji se pokazuju žilavijim protivnikom nego što su Nijemci očekivali…

Ovaj izvrstan ratni film nema glavnog junaka već prikazuje obje strane, Nijemce i Engleze, u pripremama za bitku, njihove komentare, strahove, svakodnevne razgovore. Okupio je mnoge velike zvijezde šezdesetih, no nijedna od njih nema glavnu ulogu. Umjesto jednoga glavnoga lika pratimo više likova koji su povezani događajima oko bitke i samom bitkom.

Redatelj podjednaku pozornost poklanja i prikazivanju njemačke strane. Ono što u filmu najviše zaslužuje pohvale jesu izvrsna fotografija i veličanstveno koreografirane borbene scene u zraku, koje se osobito ističu u današnje vrijeme digitalnih i napadnih specijalnih efekata.

Film je tehnički izveden bez zamjerke, čak su i modeli zrakoplova napravljeni s potpunom vjernošću originalima. Za to su uvelike zaslužni iskusni James Bond tim, producent Harry Saltzman i redatelj Guy Hamliton.

MP4 DOWNLOAD

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin