Balada o Narayami

Naslov originala: The Ballad of Narayama
Redatelj: Shohei Imamura
Producenti: Goro Kusakabe, Jiro Tomoda
Scenario; Shichirô Fukazawa (stories), Shohei Imamura
Uloge: Ken Ogata, Sumiko Sakamoto, Takejo Aki, Tonpei Hidari, Seiji Kurasaki, Kaoru Shimamori, Ryutaro Tatsumi, Junko Takada, Nijiko Kiyokawa, Mitsuko Baisho
Glazba: Shinichirô Ikebe
Snimatelj: Masao Tochizawa
Montaža: Hajime Okayasu
Distributer: Toei Co. Ltd.
Godina izdanja: 1983
Trajanje: 130′
Zemlja: Japan
Jezik: Japoanski

 

 

 

Orin uskoro puni sedamdeset godina, a to je dob u kojoj žitelji siromašnoga jap. sela moraju otići umrijeti u planinu. Stoga želi prije odlaska srediti sve poslove i pomoći trojici sinova koji bi htjeli naći partnerice. Kada za to dođe trenutak, najstariji sin Tatsuhei nosi je na leđima u planinu, no teško se može pomiriti s okrutnim zakonima prouzročenim stalnom prijetnjom gladi.

Dojmljiva priča o neumoljivoj prirodi, strogom društvu i teškim životima seljaka na sjeveru Japana odlikuje se senzibilitetom za nasilje i okrutnost teško razumljivim zap. gledatelju, no podjednako je dojmljiva i lirska strana filma, s efektnom fotografijom, duljim kadrovima te (osobito u završnim scenama) snažnim religijskim konotacijama. Odnos majke i sinova psihološki je uvjerljivo razrađen, a zbog etnografski intonirana okružja, obogaćena groteskom, ima i arhetipske konotacije. Film je privukao veliku međunar. pozornost, osvojivši i Zlatnu palmu u Cannesu (ex aequo). Prvu, istoimenu, ekranizaciju romana režirao je 1958. K. Kinoshita.

MP4 DOWNLOAD

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin