Antički Rim – Uspon i pad jednog carstva II

Naslov originala: Ancient Rome – The Rise and The Fall Of An Empire
Žanr: igrano dokumentarna serija
4. Rebellion
Uloge: Peter Firth (Vespazijan), Alex James (Tit), Jonathan Hyde (Hanan), Ed Stoppard (Josip), Richard Harrington (Johanan)
Producent: Mark Hedgecoe
Redatelj: Andrew Grieve
Producent: Mark Hedgecoe
Redatelj: Andrew GrieveProducent: Mark Hedgecoe
Redatelj: Andrew Grieve
Producent: Mark Hedgecoe
Redatelj: Andrew Grieve
5. Constantine
Uloge: David Threlfall (Konstantin), Danny Webb (Licinije), Louise Delamore (Fausta), John Woodvine (Laktancije), Charles Dale (Maksencije), John Blakey (vojskovođa Gnej), André Havill (Bassianus), Andrew Westfield (Bato), Lyall B. Watson (senator)
Producent: Matthew Barrett, Mark Hedgecoe
Redatelj: Tim Dunn
6. Fall of Rome
Uloge: Mark Lockyer (Alarik), Sebastian Armesto (Honorije), Pip Torrens (Olimpije), Natasha Barrero (Galla Placidia), Alastair Mackenzie (Athaulf), Philip Jackson (Jovije) Simon Kunz (Atala)
Producent: Mark Hedgecoe
Redatelj: Arif Nurmohammed
Trajanje: 153′
Godina izdanja: 2006
Zemlja: Velika Britanija
Izdavač/Distributer: BBC

IMDb

 

 

 

Epizoda: 4 POBUNA

Židovski ustanak koji je 66. godine pomeo Judeju bio je najveća pobuna neke provincije u rimskoj povijesti. Na trenutak je zaprijetila da će destabilizirati cijelo carstvo.
Ovaj film prikazuje kako se Rim okrenuo osramoćenom vojskovođi Vespazijanu i njegovu sinu Titu kako bi ugušio ustanak. Zajedno su oslobodili snagu Rima i krenuli na židovski narod. Protiv njih je skovan strašan savez sastavljen od vjerskih fanatika, ratnika i vojnika vjernih židovskoj vladi pod vodstvom svećenika Hanana. Ključna figura bio je mladi vojskovođa Josip koji je prvo vodio pobunu u Galileji, a zatim je surađivao s Rimljanima kada je uvidio da ako rat ne završi, Židovi riskiraju potpuno uništenje, čak i jeruzalemskoga hrama. Josip je poslije zapisao povijest na kojoj se temelji ovaj film. Povijesni savjetnici bili su Mary Beard i Dame Averil Cameron.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

Epizoda 5 KONSTANTIN

Priča o tome kako je car Konstantin donio kršćanstvo na Zapad priča je o ratu, ljubavi, izdaji i ubojstvu.
Godine 312. Rim je bio u krizi. Carstvo je bilo podijeljeno u četiri dijela. Svaki je dio imao svoga cara. Borili su se kao štakori oko plijena dok se nije umiješao Konstantin. Ujedinio je Rim vojnom silom i uveo novu religiju – kršćanstvo.
Konstantin je enigma. Njegova je ostavština možda veća od ostavština svih drugih rimskih careva. Zapad je danas kršćanski zbog njega. Čak nam je ostavio i Nicejsko vjerovanje, ali bio je i okrutni ubojica.
Film prikazuje prekretnicu njegove vladavine – od tajanstvena znaka na nebu koji ga je naveo da naslika Kristove simbole na oklopima svojih vojnika, do konačne pobjede nad protivnicima. Istražuje kako ga je njegovo prihvaćanje kršćanstva dovelo u sukob s tradicionalnim snagama i uzrokovalo divljački građanski rat. Film također ocrtava kako je pomoću kršćanstva ujedinio ljude diljem carstva, ali i kako je kršćanstvo iskorištavalo njega da ojača. Povijesni savjetnici su Mary Beard i Dame Averil Cameron.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

Epizoda 6 PROPAST RIMA

Ovo je priča o tome kako se slab car okrenuo protiv svojih saveznika i izazvao propast Carstva. Horde Gota 410. godine opljačkale su Rim. Taj je događaj najviše od svih simbol propasti Carstva. Zapadno Carstvo, ono što ljudi smatraju Starim Rimom, napušteno je u roku od 70 godina. U ovom filmu gledatelji svjedoče tom strašnom događaju u spektaklu koji oduzima dah.
Ironija je u tome što do toga nije trebalo doći. Alarik, kralj Gota, bio je vođa izbjegličkoga naroda koji su preko rimskih granica tjerali divlji Huni. On je samo želio svom narodu osigurati domovinu. Čini se da mu ju je car Honorije ponudio. A onda su Honorija savjetnici nagovorili da prekrši obećanje. Tko su bili ti divljaci, te primitivne zvijeri, koje su dovele u pitanje moćni Rim? Povijesni savjetnici su Mary Beard i Dame Averil Cameron.

MP4 DOWNLOAD

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin