Antički Rim – Uspon i pad jednog carstva I

Naslov originala: Ancient Rome – The Rise and The Fall Of An Empire
Žanr: igrano dokumentarna serija
1. Neron
Uloge: Michael Sheen (Neron), Catherine McCormack (Popeja Sabina), James Wilby (Tigelin), Michael Maloney (Natal), Hugh Dixon (Seneka mlađi)
Producent: Matthew Barrett
Redatelj: Nick Murphy
2. Cezar
Uloge: Sean Pertwee (Julije Cezar), John Shrapnel (Pompej), Alex Ferns (Marko Antonije), Karl Johnson (Marcelije)
Producent: Mark Hedgecoe
Redatelj: Nick Green
3. Revolucija – Tiberije Grakho
Uloge: James D’Arcy (Tiberije Grakho), Geraldine James (Kornelija Afrikana), David Warner (Klaudije Pulher), Tom Bell (Scipio Nasica), Greg Hicks (Scipio Aemilianus)
Producent: Mark Hedgecoe
Redatelj: Chris Spencer
Trajanje 156′
Godina izdanja: 2006
Zemlja: Velika Britanija
Izdavač/Distributer: BBC

IMDb

 

 

 

Kombinirajući kompjuterske slike sa spektakularnim akcijskim borbama uživo, ova igrano-dokumentarna serija donosi istinitu priču o Rimu kroz šest ključnih momenata koji su pomogli oblikovati sudbinu Carstva. Ovo je priča o nekima od najmoćnijih vladara u povijesti – priča o pohlepi, požudi, dekadenciji i krvavoj ambiciji.
Serija počinje 146. godine prije Krista, kada je Rim napokon uništio drevnog neprijatelja Kartagu. Slijedi veličanstvena pobjeda Julija Cezara i rušenje Republike. Tu je i dramatična priča kako je car Neron sišao s uma te priča o najvećoj pobuni u carskoj povijesti – židovski ustanak. Saznat ćemo i kako je Konstantin donio kršćanstvo u Carstvo, a na kraju kroz priču Gota Alarika gledamo pad Rima.
Faktografski točna i utemeljena na detaljnom povijesnom istraživanju, serija iz koje se mnogošto može zaključiti prikazuje rimski život kakav je uistinu bio: istrajan, podao i veličanstven. Nikada prije istinita rimska priča nije predstavljena s takvom dramatičnom realnošću. Računalne slike isprepleću se s veličanstvenom postavom i spektakularnim živim bitkama u televizijsku povijest kako je Carstvo nastalo, doseglo vrhunac i na kraju propalo.
Ovih šest uzbudljivih priča spajaju se u jednu epsku priču – pravu priču o Rimskom Carstvu, o nekima od najmoćnijih vladara u povijesti.
U ovoj se seriji sve temelji na činjenicama, a producirao ju je povijesni odjel BBC-ja. Serija je snimljena u Bugarskoj, Maroku i Tunisu, na setovima sagrađenim u tu svrhu te na pravim lokacijama.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

1. epizoda: NERON

Epizoda pokazuje kako je vladar četvrtine poznate svjetske populacije poludio i doveo Rim na rub propasti. Film počinje velikim rimskim požarom. Neron zapravo nije svirao dok je Rim gorio. Čini se da je činio sve da spasi živote. Unatoč tome, gotovo je cijeli grad uništen.
Suočen s katastrofom, Neron pokreće najveći graditeljski pothvat u povijesti. No to mu uskoro postaje opsesija. Veličanstveni grad se ponovno rađao, ali troškovi su bili golemi. Huškan ženom Popejom i uz podršku Tigelina, vođe pretorijanske straže, Neron je isisavao bogatstvo iz Carstva. Krao je iz svetih hramova te je čak tražio aristokrate da mu oporučno ostave novac, a zatim bi ih ubijao. Nije bilo nikoga tko bi ga kontrolirao, pa su njegovi ekscesi bivali sve veći. U pomahnitalu stanju ubio je Popeju, vjenčao se sa svojim mladim robom te mu je opsesija postalo nastupanje na pozornici.
Carstvo se naposljetku pobunilo, no Rim ga je odlučio zbaciti s trona tek kada je objavio da će pobijediti pobunjenike uz pjesmu. Ti će potezi dovesti do revolucije u načinu upravljanja Carstvom.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

Epizoda: 2 CEZAR

Julije Cezar vjerojatno je najpoznatiji Rimljanin u povijesti – otpadnik, genijalan vojnik, šarmantan, divlji, zaluđen moći, koristoljubiv i briljantan. Ono što je on postigao – srušio petstogodišnju Republiku i preuzeo vlast – možda je najveća prekretnica u povijesti Rima.
Film počinje scenom kada je Cezar suočen s katastrofom. Njegova je vojska opkoljena. Nadjačala ju je golema vojska Gala. Dok svi oko njega očajavaju, Cezar razvija strategiju koja će ga dovesti do njegove najveće pobjede.
Nakon te pobjede u trenutku donosi odluku da će krenuti na Rim i preuzeti vlast. To ga dovodi u izravan sukob sa starim prijateljem i saveznikom Pompejem. Na Cezarovo zgražanje, Pompej je u prednosti. Cezar je suočen s pobunom i odsječen. Čini se da je poraz neizbježan. No Cezar ponovno ima briljantan plan…
Radnja je uzbudljiva, s dojmljivim scenama bitaka, na fantastičnim lokacijama. Povijesni savjetnici: Mary Beard i Dame Averil Cameron.

MP4 DOWNLOAD

 

 

 

Epizoda: 3 REVOLUCIJA (TIBERIJE GRAKHO)

Film se vraća korak unatrag i postavlja pitanje zašto je Rim uopće imao careve.
Rim je bio demokratsko društvo s redovnim izborima. Nitko nije mogao imati previše vlasti u svojim rukama. Ta je republika trajala 500 godina i na kraju ju je okončao mladić zvan Tiberije Grakho, srčan vojnik, častan čovjek, ali nikakav revolucionar.
Vođen snom majke Kornelije o obiteljskoj slavi i slijedeći primjer pokojna oca, Grakho vjeruje u ideale republike: poštenje, doličnost i pravdu za sve. Čak sudjeluje i u najvećoj pobjedi republike. Vodi trupe preko zidova Kartage kako bi jednom zauvijek pokušao poraziti rimskog rivala. Savjetnice za povijest su Mary Beard i Dame Averil Cameron.

MP4 DOWNLOAD

Odabrao: Đelo Hadžiselimović

 

Comments are closed.

Powered by Maribol IMDB Plugin